W dniu dzisiejszym w naszej szkole obchodziliśmy Dzień Francuski. Z tej okazji klasa 2d miała okazję uczestniczyć w niezwykłej lekcji łączącej dwa przedmioty - język francuski i godzinę wychowawczą. W ramach tych zajęć,  poprowadzonych przez panią Barbarę Waingertner (nauczyciela historii i wychowawcę klasy 2d) i pana Jakuba Pieniążka (nauczyciela języka francuskiego), uczniowie odkryli tajniki zawodu kelnera i kuchni francuskiej. Była to fantastyczna okazja nie tylko do zapoznania się z zawodem kelnera w ramach zawodoznawstwa czy poznania kultury francuskiej "od kuchni", ale również do wykorzystania nabytej wiedzy w praktyce.

Na blisko dwie godziny szkolna pracownia historyczna zamieniła się w pięciogwiazdkową restaurację "Ratatouille", w której uczniowie francuskojęzycznej część klasy 2d  wcielili się w rolę kelnerów i serwowali dania francuskie przygotowane przez siebie. Na stołach zagościły m.in. francuskie croissanty, sery pleśniowe, naleśniki jak również pasztet z gęsich wątróbek- słynne foie gras.

 

W przygotowanej lekcji przez klasę 2d udział wzięły pani dyrektor - Ilona Szmatowicz, pani wicedyrektor - Iwonę Tarnowską oraz nauczyciele uczący w naszej szkole. Serdecznie dziękujemy klasie 2d, a w szczególności grupie francuskiej za zaangażowanie w organizację tej niecodziennej lekcji. Dzięki wam, nasze gimnazjum staje się coraz bardziej francuskie :)